Friday, March 18, 2011

manusia yang dilaknat ALLAH??

hohoho. ape reaksi korang selepas baca tajuk kat atas tu?? terkejut?? or buat biase je?? actually, entry aku kali ni lebih kepada luahan perasaan aku sendiri. dah banyak dah aku dengar cerita sal perangai "cun" rakyat Malaysia ni. aku pening la layan kerenah manusia yang asyik nak tuding jari, cari kesalahan orang lain je. n yang paling aku hangin, dorang bezakan hak antara satu sama lain berdasarkan politik semata2. hello ! kita ni saudara sesama islam. perlu ke korang bezakan hak semata2 sebab politik je?? (aku dah hangin ni. abaikan bab ni)

okeh ! tu baru satu golongan kan? golongan yang aku paling benci gak, jenis manusia yang suka jaga tepi kain orang. kalau setakat jaga je x pe lagi, ni siap pergi menghasut orang tua aku lak. ntah ape yang dikatakan kepada ayah aku pun, aku x tau. ayah aku lak, jenis percayakan orang luar daripada anak sendiri. bukan aku je yang penah terkena. adik2 aku sume terkena. hello ! yang ko jeles sangat tengok kitorang sume berjaya ni kenapa??? ko ajarla anak2 ko tu betol2. hem. tapi siaplah ko ! orang yang cakap camtu, aku sumpah ko jadi tar jalan. biar padan muka ko kena dok tengah panas pastu kena pijak ngan kenderaan. ish ! manusia mulut busuk camni memang x layak hidup la. patut la ko kawen, ko cerai. pastu anak2 ko lak sumenye jadi cam sampah. 

manusia yang ketiga ni lak, memang manusia yang paling (1000000x) aku benci. die ni bukan setakat busuk hati je. segala2nya kot busuk. korang nak tau x. manusia ni die pantang tengok keluarga seseorang tu berjaya n lebih daripada die. boleh lak die men bomoh2 ni. memang x tenang la ko hidup kat dunia n akhirat nanti. ceritanya camni. dulu, masa mak aku mula2 wat bisnes, bisnes die nek n maju ngan cepat je coz prospek n lokasi perniagaan tu strategik. pastu adala makhluk yang iri hati ni wat something kat mak aku. sampaikan badan2 mak aku sume kebas n sampaikan x leh nak berjalan. aku sedih tol tengok keadaan mak aku masa tu. memang tangan pun x leh nak pegang benda. pegang je jatuh. mak aku cakap tangan n kaki die rasa kebas sangat. kebas yang pelik. (aku ni menangis ni k ! ) kitorang dah puas dah pergi berubat. tapi keadaan still sama. last sekali, makcik aku rekemenkan sorang ustaz ni. memang lama gak die wat solat hajat n sume, last sekali, lepas siap sume solat hajat die tu, die sendiri  rasa ape yang mak aku rasa.

korang nak tau x pe yang ustaz tu cakap?? die cakap orang yang wat camni kat mak aku ialah orang yang rapat giler ngan mak aku. tiap2 hari pergi kedai n tanya khabar. ustaz tu cakap orang yang wat kat mak aku tu dapatkan khidmat bomoh dari thailand. dia gunakan debu orang mati yang kena bunuh then tanamkan dekat kawasan kedai tu. pastu die ade upah sorang budak yang memang selalu lepak kat situ, suh taburkan debu yang lain kat depan kedai. die bagi budak tu RM 50 sebagai upah.

debu tu berfungsi bila hujan. maksudnya bila hujan, debu tu akan berterbangan masuk ke dalam kedai tu. yang selebihnya aku kurang ingat la coz aku masih dikira kecik lagi la masa tu. tapi aku ingat lagi masa kitorang tengah basuh kawasan persekitaran kedai tu dengan air "tawar" yang ustaz tu bagi, timbul buih2 hitam pekat+legam kat tepi2 kedai kami tu. memang buih aka cecair hitam tu keluar kat sepanjang kedai tu. patutla mak aku sakit sangat. rupanya banyak tempat die letak benda2 haram tu. MASYAALLAH ada gak orang yang jahat hati camni kan? sekarang ni mak aku dah ok dah. bila aku tanya saper orang yang wat camtu, mak aku x nak gtau. die tau, anak2 die sumenye bersifat pendendam. betapa baiknya mak aku. ustaz tu pernah gak tanya nak hantar balik x segala kesakitan ni kat manusia yang wat khianat kat mak aku tu. mak aku cakap x payah la. biar ALLAH je yang balas perbuatan die tu. UMI !! nape umi ni baik sangat?? kalau k.long la, k.long bagi balik benda tu kat orang tu, bagi die rasa ape yang umi rasa. sakitnya hati bila teringatkan perangai jahat manusia2 yang x berhati perut ni. (sambil mengesat air mata yang dah mengalir laju). dahla. sampai sini dulu la. banyak lagi benda2 busuk hati yang berlaku kepada makcik2 n pakcik2 aku. aku sambung lain la. dah x boleh nak menulis dah ni. T_T


*i love my family so much T_T

FF: sedihnye. rasa nak balik rumah je tapi cuti xderk. sabarlah wahai hati. T_T

anda suka entry ini?? silalah like (^_^)

2 GOSIP HANGAT:

mykhalis said...

banyak nye dugaan yg keluarga awak alami..sabarla ek.percayalah yang Allah membalas berkali2 ganda kebaikan kita dan juga kejahatan..sabar la ek

fza_eyzzah said...

tq. =) sbb 2 la keluarga kami sekarang nipn dh btambah rezekinye. btolla kata org. sbr itu sparuh drpd iman n dgn sabar gk, ALLAH akan tmbahkan rezeki kt. =)

tinggal jejak oke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...