Sunday, March 20, 2011

Hati-hati terhadap penipuan di dalam emel anda !!

Salam. entry aku kali ni sebenarnye lebih kepada peringatan kat korang sume. cewah ! kelas gitu bunyinye. tapi siyesly la, sekarang ni banyak sangat emel-emel yang berunsurkan penipuan. yang paling x leh blah, sal akaun bank kita. 

ramai la gak antara sedare mara aku yang guna sistem perbankan online ni. almaklumla, masing-masing kan busy dengan keje. tu pasal la dorang guna sistem ni. tapi beware la !! sekarang ni dah ade taktik baru daripada penipu-penipu yang memang otaknya nak menipu n makan rezeki x halal camni. dorang akan hantar mesej kat emel korang seolah-olah akaun bank korang tu dah kena hack. nanti dorang akan suh la korang masukkan no. akaun bank tu dengan pin/password korang sekali. memang licik kan dorang ni?? ni antara contoh emel yang dorang bagi kat emel aku :

Public bank 

Dear Value Customer,
Here at Publicbank we take our customers security important and ,during our recent routine account monitoring we encountered a problem and so we cannot proceed with your Internet Bank Account.
You are strongly advised to use the link below to verify your Account Information
Sincerely,
 
Publicbank Security Team.

Maybank

Dear Value Customer,
Here at Maybank we take our customers security important and ,during our recent routine account monitoring we encountered
A problem and so we cannot proceed with your Internet Bank Account. Your are strongly advised to use the link below to verify your Account Information
Sincerely,
Maybank Security Team.


kalau aku jumpa la dengan orang-orang camni, aku bako hidup-hidup manusia yang reti nak menyusahkan orang je kejenye ni. hu3~


FF: nasib baik la aku x penah ade akaun maybank n public bank. n aku gak xde nak guna perbankan online ni. lau x, mau percaya gak benda2 alah ni. hu3~ hati-hati la korang ye. (^_^) 

anda suka entry ini?? silalah like (^_^)

6 GOSIP HANGAT:

Lilyel said...

Salam.

Saya tengah buat survey pasal blogging untuk kertas projek saya. So, kalau berkenan sudilah isi questionnaire di bawah ini. Thank you so much 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

Salam,
Lily

fza_eyzzah said...

ok2. i will. =)

ZACK ENTRY said...

ada pegawai bank minat kat awak kot..:P

BUJANG SUSAH said...

peewittttttttttt

fza_eyzzah said...

zack : minat la sgt. ha3. lau minat bknnye die mtk no akaun kita. die yang perlu bg no akaun die kat kiter tau. hu3~

fza_eyzzah said...

bujang susah : erk?? peewwwiiitttt gak. (^_^)

tinggal jejak oke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...